Cukier, ryż, migdały, figi oraz „korzenie”

Już za Zygmunta III Wazy znano takie przyprawy, jak: cukier, ryż, migdały, figi oraz „korzenie”, czyli „aromaty”, np. imbir, pieprz angielski, kubebę, sok limonowy, kwiat muszkatołowy, cynamon, goździki, kapary, kasztany czy sago.
Okres ten by! pełen niepokojów, co nie sprzyjało rozwojowi nauk przyrodniczych w Polsce. Wiadomo jednak, iż lekarz nadworny Władysława IV opisał wszystkie rośliny lecznicze uprawiane w Polsce. Było ich aż 750 gatunków. Wówczas bowiem rozpowszechniła się uprawa ziół nie tylko w ogrodach przyklasztornych, ale również w ogródkach przydomowych. Moda ta przyszła z Włoch już wcześniej i przyjęła się u nas. Zaczęto także przenosić zioła do uprawy doniczkowej w domach.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)