Długo gotowane syropy

Istnieją też soki bez cukrowe, przygotowywane w warunkach domowych i od razu po sporządzeniu wypijane, jak sok z ziela pokrzywy czy z kapusty. Niekiedy przygotowuje się także długo gotowane syropy, np. z korzenia prawoślazu, gdzie ocukrzony wywar z korzenia zagęszcza się przez odparowanie. Rzadziej w warunkach domowych produkuje się wyciągi spirytusowe, określane mianem nalewki. Przygotowuje się je najczęściej z ziół jednorodnych, suszonych (kozłek lekarski), rzadziej świeżych (owocnia orzecha włoskiego). W tym wypadku odpowiednią ilość surowca zalewa się wódką lub spirytusem i pozostawia przez ustalony okres dla tzw. naciągnięcia. Po tym terminie odcedza się go. Nalewki dozuje się najczęściej kroplami, dodając do wody lub przyjmując na cukrze.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)