Kuchnia staropolska raczyła się sosami korzennymi

Kunszt nadawania smaku potrawom i napojom dochodzi! w niektórych domach do perfekcji i stawał się dumą gospodyni, która słynęła z tego w okolicy. Kuchnia staropolska raczyła gości wielką ilością sosów korzennych, do których wkładano tyle przypraw, że „parzono” sobie nimi języki. Używano ich zresztą w nadmiarze do wszystkich potraw, a w XVI w. ponoć więcej niż cukru, który był wówczas bardzo drogi. Przyprawy stanowiły również składnik tak modnych wtedy dekoracji potraw, szczególnie jeśli chodzi o nadawanie im barwy. Kunszt odpowiedniego przyprawiania potraw znalazł swój wyraz w starych książkach kucharskich Ćwierczakiewiczowej czy w Kucharce litewskiej lub Kucharce szlacheckiej. Dziś tamte proporcje stały się nierealne, a precyzja wykonania — zbyt pracochłonna, lecz zastosowanie niektórych przypraw dla poprawienia smaku nadal może być aktualne.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)