Miód ma własciwości konswerujące

Dziś w świetle nowoczesnych badań staje się to w pełni zrozumiałe, jak również to, że miś łasuch przed długotrwałą zimą lubił podjeść miodu, zawiera on bowiem bardzo dużą ilość kalorii (w 100 g aż 300 kalorii), poza tym jest łatwo przyswajalny przez organizm, wzmacnia mięsień sercowy, przyspiesza przemianę materii. Poza dużą ilością cukrów prostych, które łatwo przenikają wprost do krwi, miód jest źródłem żelaza i fosforu oraz witamin. Na naszej ziemi miód był znany od czasów prasłowiańskich i niezwykle ceniony jako jedyne źródło cukru, dające się łatwo przechowywać. Dzięki jego właściwościom konserwującym, przyrządzone z mąki i miodu ciasto piernikowe przechowywano przez długie miesiące, a mieszczanie toruńscy dawali je nawet córkom w posagu. Warto podkreślić, że miód uważany był zawsze za środek leczniczy. Wynikało to tak z racji roślinnego pochodzenia samego nektaru, jak również z dodatkowych właściwości związanych z przerabianiem go przez pszczoły. Kiedyś szczególnie zalecane były miody jednorodne, powstałe z nektaru zbieranego z jednej rośliny, np. lipowy, akacjowy czy gryczany.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)