Miód zastępował cukier

Ujemną stroną roślin zielarskich — jako pożytków pszczelich — jest fakt, że niektóre zioła są zbierane w początkowej fazie kwitnienia, co nie pozwala skorzystać z nich pszczołom. Groźne tu jest, podobnie jak na innych plantacjach, stosowanie preparatów chemicznych, szczególnie owadobójczych. Niezależnie od tego udział upraw zielarskich w stosunku, do pozostałych jest niewielki. Trudno więc z tego względu liczyć obecnie, na nie w pszczelarstwie, zwłaszcza o ile chodzi powierzchnię plantacji nasiennych pozostawianych w pełni do kwitnienia. Jednak w miodach wielokwiatowych, gdzie pszczoły korzystają z roślin dziko rosnących, udział roślin leczniczych jest duży. Nie można zapominać, że jest ich jeszcze na łąkach pokaźna ilość. Niektóre rośliny zielarskie, jak żywokost czy prawoślaz, posiadające długą rurkę kwiatową, muszą mieć przy tym wstępnie zrobione przez trzmiele specjalne otwory, aby do nektaru mogła się dostać pszczoła. Niebezpieczna bywa na łące duża ilość jaskrów, z których nektar jest dla pszczół trujący. Istniała ongiś sugestia Greka Ksenofonta, iż miód zbierany przez pszczoły z ziół zawierających związki typu glikozydów lub alkaloidów może być trujący. Jak się jednak potem okazało, dotyczy to jedynie różanecznika kaukaskiego i tylko w niektórych latach, gdy miód jest świeży, jeszcze nie przefermentowany w postaci patoki. Miód — jako produkt pośrednio roślinny — znany był i ceniony od najdawniejszych czasów. Zastępował w dawnych wiekach nie znany wówczas cukier. Hipokrates twierdził, że Demokryt Anakreont dożyli bardzo sędziwego wieku w pełnym zdrowiu dzięki odżywianiu się miodem, a atleci rzymscy przed rozpoczęciem igrzysk zjadali duże porcje tego produktu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)