Rola przypraw w naszym pożywieniu

Pożywienie nasze składa się z rozmaitych produktów zawierających różne związki odżywcze. Wymaga jednak również innych składników. Należą do nich tzw. używki i przyprawy — dodatki stosowane dla poprawienia smaku, zapachu i barwy przyrządzanych potraw. Podział ziół na lecznicze i przyprawowe jest w zasadzie niemożliwy, ponieważ wielu typowo leczniczych używa się jako przypraw, np. szałwia czy tymianek, a typowo przyprawowe są niekiedy stosowane również w lecznictwie, np. papryka ostra, kminek czy czarnuszka. Każda przyprawa wywiera bowiem wpływ na układ trawienny, chociażby poprzez wywołanie zwiększonego łaknienia, czyli poprawę apetytu — jak mówimy potocznie. Z tym związane jest intensywniejsze wydzielanie się soków żołądkowych, nie wspominając już o dodatkowym, korzystnym niekiedy wpływie na inne wewnętrzne organy, np. zwiększone wydzielanie żółci, działanie moczopędne itp. Prof. Jan Muszyński w książce Roślinne leki ziołowe stwierdza: „Kto w życiu codziennym spożywa zbyt mało pokarmów i przypraw roślinnych, ten musi je kupować w aptece jako zioła lecznicze”.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)