Rośliny lecznicze posiadają szczególne walory, jako pożytek pszczeli

Są to przede wszystkim rośliny zakwitające w różnych porach roku, co staje się bardzo istotne w okresie, gdy jeszcze mało roślin kwitnie. Do takich wczesnych i silnie nektarodajnych gatunków należą: podbiał, prymula lekarska lub wierzba. Ważne są również te, które kwitną późną jesienią aż do nadejścia pierwszych przymrozków, takie jak koper włoski czy wrzos. Rośliny zielarskie mają poza tym stosunkowo długi okres kwitnienia, co dla pożytku pszczelego jest również bardzo ważne. Trwa on najczęściej do kilku tygodni, a nawet dłużej. Również pora dnia dla zbioru z poszczególnych roślin jest różna, często uwarunkowana większą wilgotnością powietrza. I tak np. lipa najlepiej nektaryzuje rano i wieczorem, wrzos w godzinach przedpołudniowych, a czarna jagoda w zacienieniu. Do elementów wabiących — poza barwą korony kwiatowej — należą olejki eteryczne, zawarte w większości roślin zielarskich. Na niektóre z nich, szczególnie występujące w kolendrze siewnej, melisie lekarskiej, szałwii lekarskiej, macierzance czy tymianku, pszczoły są bardzo wrażliwe. W miodach otrzymywanych z tych roślin zawarte są pewne ilości związków leczniczych znajdujących się w nektarze kwiatowym i pyłku tych roślin, a to wpływa zasadniczo na ich wartość. Nie jest obojętne dla smaku, aromatu i koloru miodu, z jakich roślin zbierany był nektar. I tak, miód lipowy charakteryzuje się jasno złotawą barwą, lekko gorzkawym posmakiem i silnym, typowym dla rośliny aromatem. Miód akacjowy jest słomkowożółty, mniej słodki, o łagodnym zapachu, natomiast mieszany ziołowy posiada barwę ciemnożółtą aż do pomarańczowej, zapach intensywny, a smak korzenny. W niektórych miodach, otrzymywanych z łąk, gdzie występują obficie szczawie, można stwierdzić zawartość drobniutkich kryształków szczawianów. Obecność w kwiatach typowych olejków eterycznych wpływa na aromat miodu. Obecność w miodzie pyłków kwiatowych pozwala ustalić, z jakich roślin nektar był zbierany, a nawet z jakich regionów świata pochodzi miód. Wraz z pyłkiem kwiatowym do miodu przechodzą liczne witaminy, jak: B,, B2, B3, C, E, H, K i A oraz około 30 mikro- i makroelementów, z których najważniejsze to: potas, wapń, fosfor,’ żelazo, miedź, mangan, a także kwasy organiczne, fitoncydy, biogenne stymulatory i hormony.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)