Udział soli mineralnych

Poważną rolę odgrywa tu także udział soli mineralnych, witamin, enzymów i hormonów roślinnych. Człowiek zdrowy może i powinien urozmaicać swoje pożywienie przyprawami. Zdarza się jednak, że przy niektórych chorobach, wymagających diety, dodatek jednych przypraw może być niewskazany, a innych — zalecany. Na przykład, przy owrzodzeniu żołądka i schorzeniach nerek nie zaleca się przypraw ostrych, typu jałowiec, papryka, chrzan czy gorczyca. Aby jednak w tym wypadku nie spowodować braku apetytu przez zbyt mdłe posiłki, zakazane przyprawy można zastąpić łagodniejszymi, takimi jak: zielona pietruszka, lubczyk, melisa, bazylia czy estragon. Dużą rolę odgrywają przyprawy ziołowe w diecie bezsolnej, gdzie smak potraw powinien być choćby w ten sposób zaostrzony dla pobudzenia apetytu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)