W Polsce uprawiano 20 gatunków warzyw

Wiadomo, że już pod koniec XIV wieku uprawia się w Polsce około 20 gatunków warzyw, wśród których znajdują się również rośliny przyprawowe. Niektóre z nich są obecnie już bardzo mało nam znane, np. podagrycznik czy kucmerka. Ze stanu naturalnego używano ziela pieprzycy i rdestu, zwanego polskim pieprzem. W XV wieku staje się sławny dziekan wydziału lekarskiego Krakowskiej Akademii, nauczyciel synów Kazimierza Jagiellończyka — Andrzej Grzymała. Były to czasy, gdy jeszcze wszystkie nauki przyrodnicze łączyły się tak ściśle ze sobą, że ten sam uczony musiał znać anatomię ludzkiego ciała, choroby, poszczególne rośliny lecznicze i sposób ich przyrządzania. Wiedza medyczna, stosunkowo dobrze w naszym kraju stojąca, nie docierała jednak do szerszych kręgów ludności, w związku z tym większość mieszkańców wsi i miast leczyła się po dawnemu. Wierzono nadal w liczne przesądy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)