Właściwości konserwujące

Szczególne upodobanie do stosowania przypraw w kuchni Dalekiego Wschodu i Południa tłumaczy się ich właściwościami konserwującymi, co jest istotne przy łatwym psuciu się produktów żywnościowych w tamtych warunkach klimatycznych. Natomiast w klimacie zimniejszym stosowanie przypraw wpływało zawsze korzystnie na lepsze przyswajanie ciężko strawnych i tłustych potraw, spożywanych tam powszechnie ze względu na ich kaloryczność. Niektóre z przypraw działają również rozgrzewająco (np. pa pryka) lub wiatropędnie (kminek), co likwiduje przykre wzdęcia wywołane nadmierną fermentacją w przewodzie pokarmowym. Właściwości te mogą być nawet przenoszone pośrednio przez matkę na dziecko razem z jej mlekiem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)