Zestawy przypraw do poszczególnych produktów spożywczych

Umiejętnie stosując zestawy przypraw do poszczególnych produktów spożywczych, można sporządzać wiele niebanalnych, smacznych dań. Należy to jednak robić z wyczuciem, by podnieść smak produktu, ale go nie zatracić. Nie wszystkie przyprawy roślinne, szczególnie tzw. egzotyczne, mogą być używane w dużej ilości. Ludzie przystosowani do klimatu, z którego pochodzą te przyprawy, mogą je —jak stwierdzono — spożywać bez większych zastrzeżeń, natomiast dla nas są one czasem zbyt ostre i mogą podrażnić przewód pokarmowy lub inne organy, np. nerki. Przyprawy miejscowego pochodzenia są do naszych organizmów bardziej przystosowane. Właściwości przypraw — podobnie jak u ziół leczniczych — zawdzięczamy związkom organicznym, jak: alkaloidy, glikozydy, śluzy, garbniki, żywice, kwasy organiczne, fitoncydy, gorycze, saponiny, a szczególnie — olejki eteryczne.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim blogu o nieruchomościach! Na co dzień pracuje jako agentka pośrednicząca w zakupie nieruchomości, o tej branży dowiedziałam się już bardzo wiele dlatego postanowiłam prowadzić tego bloga, aby podzielić się z Wami moją wiedzą! Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)